Over het Gilde van Gelderse familiebedrijven

Bij het Gilde voor Gelderse Familiebedrijven draait het om de ontmoeting tussen Gelderse familiebedrijven. Ze leren elkaar kennen, wisselen kennis en ervaringen uit en versterken elkaar. Zo dragen we bij aan het succes van onze individuele leden en de kracht van de Gelderse economie.

Het Gilde van Gelderse familiebedrijven

In Gelderland zijn er ongeveer 65.000 bedrijven, waarvan circa 70% familiebedrijven zijn. Een groot deel van deze familiebedrijven heeft minder dan 10 werkzame personen. Er zijn ongeveer 4.500 familiebedrijven in Gelderland met meer dan 10 werknemers. Deze familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de regionale economie en hebben ook een significante sociaal-maatschappelijke impact. Ze zijn vaak gericht op continuïteit in plaats van op winstmaximalisatie en zijn doorgaans diep geworteld in de lokale gemeenschap

Familiebedrijven in Gelderland vormen een substantieel deel van de provinciale economie. Hier zijn enkele interessante aspecten van deze bedrijven:

  1. Economische impact: Familiebedrijven in Gelderland zijn belangrijk voor de regionale economie. Ze vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de bedrijven in de provincie en zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de werkgelegenheid. Dit is niet alleen beperkt tot kleine bedrijven, maar ook middelgrote en grote familiebedrijven spelen een cruciale rol.
  2. Sectorale spreiding: Deze bedrijven zijn actief in verschillende sectoren, met een sterke vertegenwoordiging in de handel. Ze zijn ook prominent aanwezig in de horeca, bouwnijverheid, en autohandel en -reparatie, waar ze een groot deel van de omzet genereren.
  3. Sociaal-maatschappelijke rol: Familiebedrijven in Gelderland hebben niet alleen een economische, maar ook een sociaal-maatschappelijke functie. Ze zijn vaak diep geworteld in hun lokale gemeenschap en voelen een sterke verantwoordelijkheid voor hun maatschappelijke omgeving. Dit uit zich in activiteiten zoals het in dienst nemen en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het investeren in duurzame bedrijfsvoering.
  4. Aandeel in de provincie: Een interessant gegeven is dat twintig gemeenten in Gelderland een aandeel familiebedrijven hebben dat groter of gelijk is aan 75%, met de gemeente

Buren als gemeente met het hoogste percentage familiebedrijven (84%). Arnhem en Nijmegen hebben daarentegen de laagste percentages, respectievelijk 55% en 57%.

  1. Bedrijfsgrootte en werkgelegenheid: Een groot deel van de familiebedrijven in Gelderland bestaat uit kleinere bedrijven met minder dan 10 werknemers. Interessant is dat in ruim de helft van de familiebedrijven in Gelderland (56%) 2 tot 5 personen werkzaam zijn.
  2. Netwerken en ondersteuning: Er zijn initiatieven zoals het Gelders Familiebedrijven Gilde die zich richten op het ondersteunen van familiebedrijven. Dit gilde biedt een platform voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) van Gelderse familiebedrijven om kennis en ervaring te delen. Zij richten zich op thema’s die specifiek zijn voor familiebedrijven, zoals opvolgingsplanning, financieel en juridisch beheer, en het onderhouden van familierelaties binnen het bedrijf.
  3. Regionale verspreiding: Familiebedrijven zijn niet gelijkmatig verdeeld over de provincie. Sommige gebieden, zoals de gemeente Buren, hebben een zeer hoog percentage aan familiebedrijven, terwijl stedelijke gebieden zoals Arnhem en Nijmegen een lager percentage hebben.

” Familiebedrijven zorgen samen voor ongeveer vijftig procent van het nationaal product en de helft van de werkgelegenheid.

” Samen met een gedreven professioneel bestuur hebben ze het Gilde voor Gelderse familiebedrijven in enkele jaren ontwikkeld tot een succesvol en dynamisch Gelders ondernemersnetwerk dat van groot belang is voor de leden en de provincie Gelderland

Onze partners